Onafhankelijke clientondersteuning WLz

Onafhankelijke cliŽntondersteuning Wet langdurige zorg

Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz-indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg.

Wat is cliŽntondersteuning

De cliëntondersteuners denken met u mee over hoe u de zorg die het beste bij u past, goed kunt organiseren. De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van uw positie, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken over uw zorg.
Een cliëntondersteuner staat u bij en denkt met u mee, (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk uw sociale netwerk (bijv. familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in uw buurt.

Wat kan de cliŽntondersteuner voor u betekenen?

U kunt bijvoorbeeld:

  • Informatie en advies krijgen over zorgaanbod in de regio, verschillende zorgvormen, cliëntrechten en eventuele wachtlijsten.
  • De keuze voor de zorgaanbieder die het beste bij uw situatie past.
  • De invulling van de zorg; u kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het opstellen van uw persoonlijk leefplan. Hierin legt u vast hoe u uw leven wit inrichten en en wat daarbij voor u de beste zorg is (verblijf in een zorginstelling, een volledig of modulair pakket thuis of een persoonsgebonden budget.
  • Het zorg- of ondersteuningsplan; u kunt hulp krijgen bij het opstellen,evalueren of bijstellen van het zorg- of ondersteuningsplan. Dit zijn afspraken over de invulling van de zorg die u maakt met uw zorverlener. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de cliëntondersteuner u tijdens de bespreking met de zorgverlener bijstaat.
  • Bemiddeling tusssen u en uw zorgaanbieder; wenst u een andere invulling van uw zorgvraag en/of komt u er samen met de zorgaanbieder niet uit? Ook dan kan een cliëntondersteuner u helpen.

Gratis en in uw belang

Cliëntondersteuning is er speciaal voor u. Er zijn voor u geen kosten verbonden aan de cliëntondersteuning.

Waar kunt u terecht?

Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij uw zorgkantoor, of de onafhankelijke cliëntondersteuners van Adviespunt Zorgbelang of MEE. U kunt zelf kiezen van wie u cliëntondersteuning wilt ontvangen en u kunt rechtstreeks contact opnemen met de gewenste organisatie.

Adviespunt Zorgbelang: 0900-243 8181 (voor dit informatienummer betaalt u de gebruikelijke kosten) of ga naar www.adviespuntzorgbelang.nl