Zorg vergelijken

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Dit basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kun je jezelf aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten.

Eigen risico
Voor de basisverzekering geldt jaarlijks een eigen risico. Dit geldt niet voor een bezoek aan de huisarts.

Tip: houd de stand van het eigen risico in de gaten.
Mocht je in november doorverwezen worden naar een specialist en je kunt daar in december terecht, kijk dan de hoogte van het gebruik van je eigen risico na want na een bezoek aan het ziekenhuis heb je meestal je hele eigen risico gebruikt. Til je je bezoek of onderzoek naar het volgende jaar dan kun je misschien nog wat geld besparen in het huidige jaar.
Uiteraard geldt dit alleen als het om minder ernstige dingen gaat en niet bij het vermoeden van ernstige aandoeningen.

Kies de zorgverzekering die bij je past
Er zijn veel zorgverzekeringen en veel aanbieders. Op internet kunt je via verschillende websites zorgverzekeringen vergelijken. Welke zorgverzekering het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de dekking die je nodig hebt en de premies voor aanvullende pakketten. Let ook op de vergoeding van zorgkosten in het buitenland.

Wat moet je doen bij een betalingsachterstand?
Reageer op brieven van je zorgverzekeraar Je krijgt een brief van je zorgverzekeraar over je premieachterstand. Bel de zorgverzekeraar of het incassobureau meteen op. Maak afspraken Vraag wat de mogelijkheden zijn om je schuld af te lossen en voorkom meer kosten. Spreek een betalingsregeling af met de zorgverzekeraar. Meer schulden? Wacht niet te lang met het vragen van hulp. Elke gemeente biedt schuldhulpverlening aan. Maar daar gebruik van. Meld je zorgverzekeraar dat je start met schuldhulpverlening en voorkom een hogere premie.

Zorg zoeken en beoordelingen door cliƫnten

Zoek je zorg op het gebied van ziekenhuiszorg, verpleging en verzorging, thuiszorg of kraamzorg bij jou in de buurt of in Nederland? Wil je iets weten over de kwaliteit van zorg. De website www.kiesbeter.nl leidt u naar informatie over aandoeningen en over de behandeling daarvan. Daarvoor maakt kiesBeter.nl gebruik van informatie van bijvoorbeeld zorgaanbieders en patiëntenorganisaties. In een aantal gevallen hebben patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in een kwaliteitsstandaard vastgelegd wat goede zorg is. Als er een kwaliteitsstandaard is, staat dit vermeld.

Daarnaast adviseren we voor specifieke aandoeningen, zoals kanker en chronische ziekten, ook de website van de patiëntenverenging te raadplegen. Zij behartigen de belangen van patiënten en zijn vaak op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunnen bijstaan met raad en daad. Aangesloten patiëntenverenigingen bij Zorgbelang Overijssel vind je hier.

Als het om zorg gaat die via de wet Langdurige zorg geregeld wordt, zoals verpleeghuiszorg en intramurale gehandicaptenzorg, dan heeft het zorgkantoor in de regio ook een overzicht van alle instellingen die zij gecontracteerd hebben. De adressen van de zorgkantoren vind je hier: https://www.zn.nl/branche/zorgkantoren/

Als je zoekt naar beoordelingen van patiënten over de zorg- en dienstverlening van zorgverleners: op http://www.zorgkaartnederland.nl/ 
staan 170.000 waarderingen van mensen over de zorgverlener.