De eigen woning

Lang zult u wonen

Wonen is bij uitstek een zaak van persoonlijke voorkeur. Het gaat immers om de plek waar u zich thuis voelt…. en waar u zichzelf kunt zijn. Bij het ouder worden kan het zijn, dat u geestelijke of lichamelijke beperkingen krijgt denk aan slechtziendheid, slechthorendheid, mobiliteit, vergeetachtigheid, depressiviteit en eenzaamheid. Daardoor kan het wonen in uw huidige woning problemen gaan opleveren. Het is van belang dat u tijdig gaat onderzoeken wat u wilt gaan doen om problemen te voorkomen. Wilt u zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen met de nodige voorzieningen? Wilt u verhuizen naar bijvoorbeeld een seniorenwoning? Of wilt u aanpassingen aanbrengen in uw huidige woning?
Dus voorbereid zijn als u voor de keuze komt te staan.

Hulpmiddelen voor het blijven wonen door Domotica

Domotica (ook wel huisautomatisering genoemd) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en Tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van Domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het dus niet alleen om de integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Je moet hierbij denken aan faciliteiten op het gebied van verlichting, verwarming, koeling, toegangscontrole, technische alarmering, inbraak alarmering, het beheer van huishoudelijke toestellen en het aansturen van zonwering, rolluiken en gordijnen.

Het moment waarop en de mate van aanpassing en voorzieningen zijn zeer persoonlijk. Van belang is dus een goede informatie en inventarisatie van de mogelijkheden en keuzes die u kunt maken. Definitieve keuzes of keuzes met ingroeimogelijkheden.

Websites voor meer informatie zijn:
www.domotica.nl van Domotica Platform Nederland
http://www.e-domotica.com
http://www.lieverthuis.info/

 

 

Valpreventie

VeiligheidNL heeft alle kennis rondom valpreventie bij senioren gebundeld en deelt deze kennis via de website valpreventie.veiligheid.nl. Op deze site is ook informatie opgenomen over de toepasbaarheid van kennis in de praktijk. Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Valpreventie? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief. SportSpectrum Roessingh biedt een cursus Valpreventie voor ouderen aan.

http://www.veiligheid.nl/